Kenelle Olet purjehtinut jonkin verran, ehkä useita vuosia, miehistön jäsenenä ja haluat itsenäistyä. Kurssille tulijoiden taustat vaihtelevat, kaikille yhteistä on halu kehittää harrastustaan uudelle tasolle.
Lähtötaso Aktiivinen toiminta miehistötehtävissä ainakin yhden purjehduskauden verran. Moottorivenekokemus saattaa osittain korvata purjehduskokemusta.
Navigaatioliiton saaristomerenkulun tutkinto tai vastaavat tiedot auttavat merkittävästi navigoinnin käytännön harjoittelua.
Sisältö Painopiste on navigoinnilla päivällä, veneen peruskäsittelyssä ja kippariharjoittelussa purjeiden säätöjä unohtamatta. Sään vaikutus on vahvasti esillä. Veneen tekniikan perusteet sekä aluskohtaisten turvavälineiden käyttö ovat päivittäin esillä. Pääset myös kokeilemaan meri-VHF -radion käyttöä. Väistämissäännöt ovat esillä käytännön tilanteissa, myös ympäristöasiat tulevat tutuiksi.
Kesto Kurssin vähimmäispituus on 4 päivää.
Toteutus Kurssimuotoja on useita rungon muodostuessa retkikurssista, jolloin asutaan veneessä.
Kolmen päivän retkikurssia pitää täydentää vähintään kahdella teemaharjoituksella.
Neljä päivää tai kauemmin kestävät kurssit sisältävät koko kurssiohjelman. Näitä kursseja voi olla sekä kotivesillä että kauempanakin.
Asumme ja elämme veneessä. Oppilaat huolehtivat kukin vuorollaan keittiöstä, samoin veneen päivittäisistä huoltotoimenpiteistä.
Roolit kiertävät päivittäin; kippari, navigaattori ja kansimies.
 Tavoite Itsenäinen veneen hallinta päiväsaikaan suotuisissa olosuhteissa lähivesillä.
Tämä tarkoittaa hyvää miehistötaitorutiinia, kykyä hallita retkipurjevenettä koneella satamissa sekä navigoinnin perusteiden hallintaa käytännössä. Osaat ottaa sään vaikutuksen huomioon ja sinulla on valmiudet toimia myös  kriisitilanteissa mukaan lukien mies-yli-laidan (M.O.B.) -tilanne.

-> Vieritä taulukkoa sivusuunnassa nähdäksesi sen koko sisällön ->

Kenelle Ólet purjehtinut pari-kolme vuotta, joista vähintään yhden kauden kipparina. Haluat laajentaa osaamistasi pimeäpurjehdukseen ja oppia hallitsemaan myös vaativia tilanteita. Olet ehkä vaihtamassa venettäsi suurempaan.
Eannakkokokemus-suositus Vähintään kaksi purjehduskautta, joista toinen kipparina.
Ennakkotiedot Navigaatioliiton saaristomerenkulun tutkinto tai vastaavat tiedot. Rannikkomerenkulun sisällön osaaminen on eduksi.
Sisältö Painopisteenä on miehistön ja veneen kokonaishallinta. Tämä tarkoittaa reittisuunnittelua säätilanne huomioiden, navigointia myös nykyaikaisin välinen, varustautumista kovaan keliin, jne. Purjeiden trimmaus, veneen tekniikka, diesel-moottorin päivittäiset tarkistukset ja sähköjärjestelmä ovat esillä. Henkilö- ja venekohtaisten turvavälineiden käyttö mukaanlukien meri-VHF-radion käyttö sekä avun hälyttäminen ovat keskeisiä asioita. Miehistön opastus ja ohjeistus ovat mukana.
Kesto Minimikesto on nelljä päivää. Normaalisti oppilaamme valitsevat pitempiä retkikursseja ja/tai täydentävät osaamistaan teemapurjehduksillamme tai erikoiskursseillamme.
Toteutus

Normaalisti kurssi suoritetaan Itämerellä sisältäen myös avomeriosuuksia. Vuodenajasta riippuen pimeäosuus pitää ehkä suorittaa erilliskurssilla. Kurssi voidaan toteuttaa myös Itämeren ulkopuolella, useasti Välimerellä.

Asumme ja elämme veneessä. Oppilaat huolehtivat kukin vuorollaan keittiöstä ja osallistuvat veneen huoltoon ja kunnossapitoon normaalin retkipurjehduksen tavoin. Oppilailla on päivittäin vaihtuvat roolit: kippari - navigaattori - kansimies.

Tavoite Pystyt kurssin jälkeen kipparoimaan retkivenettä myös vaativissa olosuhteissa sekä yöllä. Osaat suunnitella  retkipurjehduksen ottaen huomioon sään, veneen ja miehistön asettamat rajoitukset. Osaat huolehtia veneestäsi ja miehistöstäsi. Ymmärrät laiva- ja muun liikenteen vaikutukset reittivalintoihisi.